NuGeT UbI KaYu
mevariasikan lagi resepi nuget2 yang ada . cik mon kali nie bermain dengan ubi kayu . bukan apa kebetulan ada ubi kayu yang banyak dah puas buat kek , getukubi bubur, lepat dan bingkakali nie lain pula dan nugget nie lagipun boleh simpan frozen... untuk sarapan dgn minum petang.
ubi kayu direbus dan lenyek ,
pada kali nie cikmon buat 3 perasa iaitu perisa vadai ( masalodeh ), pizza cheese dan perisa wangi ( bawang goreng + daun sup )
adunan tadi dileperkan dan diterapikut citarasa dan dicelup dengan breadcrum..
stokyang ada kat rumah breadcrum putih tapi cikmon tambah sikit dgn breadcrum kuning lebih buat chiken chop.
inilah hasilnya nugget vadai cik mon...
ini pula nugget cheese untuk kali nie cik mon gunakan chedar... lain kali kena guna mozarella pula.. untuk perbandingan...
untuk cik mon sertakan resepi ... sebenarnya cik mon ikut rasa tangan jer... lain kali cik mon akan timbang untuk permudahkan lagi cik mon isi kan resepi..
NuGGeT UbI BeRpErIsA VaDaI
ubi kayu ( rebus dan lenyek )
garam secukup rasa
bahan cincang :
5 biji cili api
3 biji cili merah
3 biji cili kering
1/2 biji bawang besar
1/2 sudu teh jintn manis ditumbuk kasar ( sangai )
daun kari
cara- caranya :
campurkan kesemua bahan uli hingga sebati.
canaikan dan tebalnya 1/2 inci dan terap..
Nota : mudah dan senang
No comments:
Post a Comment